x
Miriam Bryant: PS Jag Hatar Dig

Miriam Bryant
PS Jag Hatar Dig

Svulstig arenapop på svenska

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2021.11.19
Recenserad av
Ieva Kisieliute

Första gången jag skulle se Miriam Bryant live valde jag att prioritera annat. Året var 2014 och hon skulle ge en gratis eftermiddagsspelning i en park 50 meter från min lägenhet. Äsch, det kommer väl fler tillfällen, tänkte jag och åkte iväg för att ses med mamma. Har grämt mig sedan dess.

För varje album blir tanken på att sitta på en gräsplätt framför scenen och smutta på medhavt rosé allt mer absurd, och den senaste fullängdaren sätter sista spiken i kistan för mina förhoppningar. Varje refräng blir en hymn när Bryant skildrar den toxiska relation som hon lämnat bakom sig. PS Jag Hatar Dig är ett skilsmässoalbum, men inte på samma sätt som 21 med Adele eller Den Vassa Eggen med Lundell. Bryant pendlar mellan kärlek och hat, men kanske mest i relation till sig själv. Hela skivan ryms i textraden från Bara Sett Det Hos Dig: ”Jag älskar dig, och vad säger det om mig?”

Produktionen är så svulstig att jag får lust att ta fram mobilen, sätta på ficklampan och höja den i luften, och när Jocke Berg gästar Lonely In A Crowd får jag rena Ullevivibbar. Ändå är det något som hindrar mig från att brista ut i allsång. I en intervju med GAFFA sommaren 2020 berättar Bryant att hon stänger av känslorna när hon skriver texter på engelska, vilket gör att hon inte kan uttrycka sig fullt ut. Bryant har rätt i att de svenska texterna kommer mycket närmare, men tyvärr blir även klyschorna mer synliga. ”Jag undrar om fjärilar känner människor i magen när de är kära”, lyder en av textraderna i Rosor Från En Loser. Jag undrar i min tur om det är nåt som Mark Levengood har hittat på att ett barn har hittat på. Om det ska bli något Ullevi får Bryant jobba på bildspråket.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA