x
In Mourning: The Bleeding Veil

In Mourning
The Bleeding Veil

Svensk döds med hög ambitionsnivå

GAFFA

Album / Dalapop
Utgivning D. 2021.11.26
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Svensk dödsmetall är inne på fjärde årtiondet. Några av banden från genrens begynnelse harvar ännu på, samtidigt som det föds nya. Vansbro-gänget In Mourning har varit verksamt sedan år 2000 och har fem tidigare plattor i bagaget. Dalapop står som avsändare av The Bleeding Veil, men den lokala verksamhetens namn är inte lika med något radikalt stilbyte, utan det är fortsatt death metal som gäller.

Inslag av rensång och akustiska gitarrpartier, gotiska stilfigurer och progressiva tendenser är föga banbrytande i genren numera. Enligt pålitliga Encyclopaedia Metallum har In Mourning glidit från gotisk metal till progressiv melodiös döds och de märks att de förvaltar sina influenser väl; här skapas något sammanhållet, varierat och eget. Om man till exempel får smak för gruppen via singeln Thornwalker – som är en cocktail av idéer och uttryck – och vill ha mer, då finns det mer av allt på The Bleeding Veil.

Textraden "We would search for the fire in our hearts, and we would reach for the stars" i Beyond Thunder verkar sammanfatta gruppens osedvanligt höga ambitionsnivå. De beskriver själva skivan som personlig och mörk, men också som deras mest abstrakta hittills. Trots ett sparsamt antal spår känns det som att lyssnaren erbjuds väldigt mycket material utan att speltider på sex och sju minuter blir särskilt utmanande.

En som saknar nedlagda Burst och samtidigt kan uppskatta Dark Tranquillitys många olika sidor, bör låna ett öra åt The Bleeding Veil.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA