x
Nick Cave & The Bad Seeds: B-Sides & Rarities

Nick Cave & The Bad Seeds
B-Sides & Rarities

Viktiga pusselbitar till mörkermästarens livsverk

GAFFA

Album / BMG
Utgivning D. 2021.10.22
Recenserad av
Janne Hallman

Mörkrets nestor har samlat sina verk från åren 2006-2020: outgivna låtar, sällsynta spår och demos. Bräckliga versioner av Waiting For You, Girl In Amber och Skeleton Key har en aura av fundamental skörhet såväl som skönhet. Här finns bara den ursprungliga känslan, innan låtarna blev förädlade och förfinade i studion. 

Flera av de outgivna spåren är också oväntat bra, ibland är det svårt att fatta att de gömts undan den stora massan. I fallet med Vortex från 2006 finns förvisso en förklaring; just då var Cave sysselsatt med både Bad Seeds och Grinderman, och Vortex hamnade nånstans mittemellan. För egen del känns den som en given Bad Seeds-skapelse, då det grötiga, brötiga Grinderman-soundet saknas.

Intressant är det också att höra bortglömda b-sidor, som till exempel countryballaden Fleeting Love och duetten med Debbie Harry i Free To Walk, båda från 2008. Give Us A Kiss från soundtracket till filmen om hans liv, 20 000 Days On Earth, är också en dold viol som förtjänar att få mer ljus på sig. 

Likaså är det spännande att höra covern på Leonard Cohens Avalanche. Den fanns i en frenetisk, skräpig version på From Her To Eternity (1984), men drygt 20 år senare gjorde Nick Cave den på nytt, i en mer eftertänksam och nedtonad tolkning, helt i linje med att han blivit äldre och erfarnare. 

Sen finns det förstås en del bagateller och mer lättsamma spår, som Instrumental #33 och poppiga Accidents Will Happen och Hey Little Firing Squad. Spoken word-låtar som Animal X, Life Per Se och Steve McQueen, med mässande orddraperier och monoton musik, har även de svårare att komma tätt intill. 

Men som helhet är det en fascinerande samling som alla som kallar sig Nick Cave-fans bör ha för att kunna lägga ytterligare pusselbitar till den mystiska karaktär som förhäxar så många av oss. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA