x
Världens tajtaste punkband

Lastkaj 14, Kulturbolaget, Malmö

Världens tajtaste punkband

Recenserad av Jesper Robild | GAFFA

Alla vi som gått i mellanstadiet vet att recensionsformatet inte är något objektivt referat. Det innebär inte att man, som en del skribenter i cyberrymden, behöver låta hela texten handla om en själv. Lagom är bäst, men en av de mest personliga texter jag skrivit på länge kommer oundvikligen att utgå extra mycket från mina två senaste år.

Ungefär samtidigt som jag upptäckte att jag gillade trallpunk, eller åtminstone ett band, stängde Europa ner. Jag satt i en kall, möglig lägenhet i Irland. Omgiven av ölburkar, tomma burritoförpackningar, beige heltäckningsmatta och en allt mer påfrestande ensamhet. På gatorna gick poliser och sade till oss när vi överskred gränsen mellan daglig motion och dagdriveri. Jag klippte håret själv och stod 45 minuter i kö för att handla på söndagarna.

Och jag lyssnade på de där jävla Lastkaj 14 av alla jävla band jag hört talas om. I en hel månad blev det ingenting annat och musiken hängde med mig under resten av livet i lockdown. Jag vet inte riktigt varför jag tryckte play den där gången, det var nog Niklas fel.

Hela tiden visste jag ju att det här är ett band som ska upplevas live. Någon gång sänkte jag fem Guinness och kollade på en livestreamad, publikfri Lastkaj-spelning från sängen. Men igår var det på riktigt.

Tänk dig att du sitter instängd i ett år utan att träffa folk, allra minst på en konsert. Du hittar ett nytt favoritband. Du är extra förbluffad och nyförälskad. Det här var ju inte din sorts musik? Du lyssnar och lyssnar och skaffar dig sisådär en tio favoritlåtar.

Ett och ett halv år senare är du tillbaka på en svettig rockklubb i Sverige. Bandet spelar inför en lyrisk publik – alla kan texterna tio gånger bättre än du. Gubbar och tanter, pojkar och flickor, fryntlig punkmosh med hängselbyxor och tuppkammar. Konstant allskrål vare sig det är hits, doldisar eller Staffan Var En Stalledräng.

Ljudet är perfekt in i minsta detalj och kvartetten är så snortajt att om du hade velat rubriksätta giget hade du kaskadspytt superlativ. Bandet spelar över 20 låtar och klämmer in nästan varenda en av de där tio favoriterna du skaffade dig. Du tror att de två bästa låtarna kanske inte kommer trots allt – johodå, de utgör extranumrena.

Finns det ens något kvar man kan önska sig av en konsert? Liveoskuld, check. Setlist, check. Ljud, check. Magisk publik, check. Goda vänner, check. Lila kortshorts med norrländsk älgknoge, fucking check. Jag darrar på läppen när jag skriver det här. Ta den bara, ta min första fullpoängare på 30 månader.

Lastkaj 14 var en livlina 2020. Igårkväll var de en defibrillator. 90 minuter pur Overklighet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA