x
Fille Danza: Felipe

Fille Danza
Felipe

Rapveteran mer hungrig än någonsin

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2021.11.26
Recenserad av
Samir Bou-Malhab

“Kör på tills hjulen ramlar av för våra barn och deras framtid” rappar Fille Danza. Efter en lång karriär som medlem i Highwon-kollektivet och i den ikoniska duon Ison & Fille och underhållare som Lilla Al-Fadji, följer den svenske rapveteranen sin rap-partner Isons fotspår och släpper sin första soloplatta. Resultatet är ett passionerat och tajt projekt som sammanför old school-lyriken med new school-trender.

Fille verkar njuta av sin tid som solo-artist. Från låt ett tas varje bar till vara och ingen rad går till spillo. Varje vers utförs på hög växel med lite andrum, invecklade rim och detaljerade beskrivningar. Artisten låter konstant hungrig som en nykomling med något att bevisa.

Men Fille är ingen nykomling, och hans erfarenhet skiner när han gestaltar sina rader musikaliskt. Sydamerikanska melodier hämtas när Fille återberättar resan från hemlandet, likaså hämtas melodier från modern gangsterrap på låtar om uppväxten på gatan. 

Skivans titel Felipe är en passande sådan. De tio låtarna är som snabba inblickar i Felipe Leiva Wengers liv. Artisten delar med sig av sin resa till Sverige, sin uppväxt i Vårberg, sin samhällskritik och sina framgångar. Och det görs förvånansvärt bra till en början, men efter att chocken över den högkvalitativa rappen lagt sig har man inte kommit tillräckligt nära den svensk-chilenske MC:n. Albumet är inte tillräckligt specifikt på det personliga planet. Mycket speltid går istället åt till fräna, men karaktärslösa citat.

Felipe flexar hiphop-legendaren sin rapförmåga över moderna ljud, och även om det ibland kan låta lite föråldrat visar Fille att han fortfarande kan hänga med den nya generation av artister. Danza har inget att bevisa, trots att det låter som det. Felipe är hans segervarv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA