x
The Lumineers: Brightside

The Lumineers
Brightside

Hallucinogener och ensamhet

GAFFA

Album / Decca
Utgivning D. 2022.01.14
Recenserad av
Sara Karlsson

“I was stranded in the bed/You were listening to The Dark Side Of The Moon/I could barely see your eyes/Psilocybin in a hotel room” – raderna i öppningslåten Brightside säger en del om Lumineers nya album med samma namn. Dels avslöjar de en av Wesley Schultz inspirationskällor, dels att det här handlar om en hallucinogen. 

Ensamhet, i det här fallet hos användaren, återkommer som tema i fler låtar. Alla vänder sig till en uttalad mottagare. På ett nästan Springsteenskt (en annan inspiratör) sätt utspelar den sig delvis under bilåkande. Efter det lågmält akustiska gitarrintrot gör också Radio A.M. det, innan den far iväg i den pampiga refrängen “long as you run”. Den här refrängen består av påståenden som kommenteras av bakgrundskören. I andra spår byggs refrängen upp av fråga-svar. I taktfast och märkligt muntra Where We Are har bilfärden gått av vägen.

Jeremiah Fraites trummor och piano håller takten och det är just pianot som skapar sångernas karaktär med finurliga melodier som fastnar på hjärnan. Det är imponerande hur varje ny låt blir en positiv överraskning för den som väntar sig något förutsägbart.

Duon Schultz och Fraites som bildade The Lumineers i New Jersey 2005 har hunnit flytta till Colorado och räknar Brightside som sitt fjärde album. Med kompetent hjälp av bland annat David Baron har de förfinat sin medryckande folkrock, som förankrad i tradition till synes utan ansträngning känns påhittig och nyskapande. 

“I'm headed for the lights/I'm headed for the brightside, baby, tonight”, och avslutande Reprise återknyter som namnet antyder på ett hoppfullt sätt till öppningens Brightside.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA