x
Mikael Wiehe: Ta det tillbaka!

Mikael Wiehe
Ta det tillbaka!

Mikael Wiehe: Ta det tillbaka!

GAFFA

2 x CD / Metronome
Utgivning D. 2010.03.24
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Mikael Wiehe har i sina texter och musik ofta varit en läsvärd analytiker av politiska skeenden. Lika ofta har han också tagit ställning själv: solidaritet, fred, rättvisa. Ofta har han dock hållit en viss distans till det han skrivit om. Den distansen finns inte på den nya skivan. Mikael Wiehe är arg. Mikael Wiehe gör upp med bankernas hantering av finanskrisen, Alliansregeringens politik, ja Alliansregeringen överhuvudtaget, rasism, religion, kungahuset, och det mesta verka vara personligt.

Det är väldigt sällan det i texterna förekommer några omskrivningar eller metaforer, det är ibland nästan obehagligt naket och rakt. I princip bara Wiehe och en akustisk gitarr, i princip kommer han så nära de protestsångare han haft som förebilder han kan, Seeger, Guthrie, Ochs och Dylan. Det är heller ingen slump att Hej då, trevligt att träffas är en svensk adaptation av just Guthries So long, it's been good to know you, en svensk text som på ett underhållande med allvarligt sätt gör upp med den borgerliga regeringens medlemmar.

För det blir väldigt tydligt på Ta det tillbaka: när Mikael Wiehe är arg och passionerad så är han som bäst. När musiken går igenom huden, och texterna både bryter igenom både till hjärna och hjärta, oavsett politisk tillhörighet. Bortsett från spröda och vackra Strö all min kärlek och den humanistiska Hymn till människan är det här den politiske och samhällskritiske Wiehe, och av bästa sort, även om det kan kännas lite väl rättframt ibland.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA