x
The Radio Dept.: Clinging To A Scheme

The Radio Dept.
Clinging To A Scheme

The Radio Dept.: Clinging To A Scheme

GAFFA

Album / Labrador
Utgivning D. 2010.04.21
Recenserad av
Björn Schagerström

Som i en gammal saga har jag följt Radio Dept. i spåren för att plocka upp varje smula de släppt ifrån sig. Varje ny EP, varje ny låt ett steg närmare. För hur mycket till exempel den raka vänsterkängan mot Reinfeldtregeringen som är låten Freddie and the trojan horse förgyllde sommaren 2008 så dröjde inte länge innan hungern efter den verkliga uppföljaren till senaste albumet Pet Grief satte in igen.

Så fyra år efter föregångaren kommer den då äntligen. Och det har verkligen varit värt all väntan. Där Pet Grief ofta föll in i en ganska dämpad och homogen framåtrörelse sticker låtarna på Clinging to a scheme tydligare ut från varandra men utan att låta frånskilda.
Jag älskar faktumet att Four months of shade låter som att Radio Dept. står och spelar i en ekande fabrikslokal där maskinerna fyller i melodierna medan A token of gratitudes finstämt elektroniska djup avslutas med gitarrtoner likt signaler från färjor i horisonten. Och att Heaven's on fire, som startar med ett fint deklarerande av Sonic Youths Thurston Moore om att förstöra kapitalistisk inblandning i ungdomskultur, utmynnar i en så rak dansant pophit att man blir alldeles lycklig. Och direkta Never follow suits baktaktspiano och One Be Lo-sampling.

Frågan är om inte Clinging to a scheme är Radio Depts mest utåtriktade skiva hittills. Det är som att de tagit fram det bästa med bandet, som sångaren Johan Duncansons förmåga att genom små skiftningar i rösten kunna framkalla starka känslolägen och de allra självklaraste melodierna, bakat ihop det och lagt på en glasyr av självförtroende.
"I wanna come closer, that's all I want" sjunger Johan Duncanson i vackra och sorgsna You stopped making sense. Och det är precis det som Radio Dept. gör på Clinging to a scheme.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA