x
Håkan Hellström: 2 steg från Paradise

Håkan Hellström
2 steg från Paradise

Håkan Hellström: 2 steg från Paradise

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2010.10.13
Recenserad av
Johan Lothsson

Håkan Hellström fortsätter genidraget att samarbeta med två av Sveriges största musikaliska snillen: Joakim Åhlund och Björn Olsson. I studion har det lekts loss en aning mer än på föregångaren, gett utrymme för mer experimentlust och fantasi.

Nya given tar också avstamp i en av Björn Olssons instrumentaler, ett blaxploitationsväng som övergår till en triphopig historia där textraderna spänner över de melodiska ramarna. Och det är just texterna som lämnar mig med andnöd efter att ha lyssnat igenom "2 steg från Paradise". Det är texter om att brinna upp i natten, om betonglagda ängar och om att försvinna på en båt på klassiskt Hellströmmanér. Men den här gången sitter texterna på mer svärta än tidigare. Relationen till rännstenen blottas ogenerat och nya skivan kan mycket väl vara en destillerad livskris för publiken att beskåda.

Rent musikaliskt doftar skivan solstänkt vår och sena sommarnätter, därför känns det betryggande att den kommer nu när hösten gjort sitt intåg. "Jag vet vilken dy hon varit i", en nattsvart ballad, kan vara det vackraste Håkan Hellström har skrivit hittills. Det får tiden utvisa. Och det är just då Håkan Hellström är som bäst, när skivorna får gro och texterna får växa till någonting större tillsammans med musiken. Det börjar bli allt tydligare att Håkan Hellström är vår generations största och mest slipade berättare.

Textraden "Håkan du var bättre förr" viftas med fördel bort som nonsens, då det helt enkelt inte är sant. Tvärtom.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA