x
Adele: 21

Adele
21

Adele: 21

GAFFA

Album / XL Recordings
Utgivning D. 2011.01.24
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Album av Etta James och Ella Fitzgerald funna övergivna i en dammig varukorg på HMV i Tottenham, London fick Adele Laurie Blue Adkins att överge sina Slipknot-tröjor, Spice Girls-skivor och jakten på en ny hårstil som tog henne till skivvaruhuset överhuvudtaget den dagen. Där började ett intresse för soul som ledde till att ett skolprojekt hamnade på MySpace som sedan väckte XL Recordings intresse för en intet anande Adele. Några få år senare stod samma Adele med succédebuten 19 som en storsäljare och Grammy-vinnare.

21 är uppföljaren till 19, ett steg längre in i det liv Adele levt sedan dess och följer samma mönster som sin föregångare. Sättet Adele sjunger på med sin ibland härligt raspiga röst är tydligt inspirerat av blues, av svart musik i största allmänhet, och hon gör det fortfarande med den inlevelse som fick henne att stå ut från mängden från första början. 

Adeles stora styrka, som gör att hon är mer än bara en popens "flavour of the week", är tillsammans med sättet hennes enorma röst bär fram låtarna den frasering hon använder och känsla som hon utan vidare alltid lyckas förmedla. Enkla pianolåtar som "Turning Tables" med sina svällande stråkar och mycket starka avslutningen"Someone Like You" är smärtsamt vackra när Adele får ta i fritt, ta i och sjunga direkt från sitt hjärta. 21 är en tydlig fortsättning på 19, och här är Adele både äldre och visare, starkare och modigare, och tvekar aldrig på att visa det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA