x
Lisa Miskovsky: Violent sky

Lisa Miskovsky
Violent sky

Lisa Miskovsky: Violent sky

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2011.01.28
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Nog känns det som ett styrketecken. Att det går fort att identifiera Lisa Miskovskys musikaliska särdrag fastän det är ett antal år sedan det kom något nytt med henne. Att det känns bekant, trots att musiken, soundet, omgivningen inte är helt bekant. Och, framför allt, att det också låter bra, fastän det väl kanske inte är originellt och unikt.

Det känns som att Lisa Miskovsky söker, om inte nya, så, annorlunda vägar här. Soundet är mörkare, dovare, men ändå inte dystert. Det finns i soundet många likheter med Anna Ternheims Leaving on a Mayday; samma avskalade arrangemang, samma tunga rytmer, samma melankoliska drag.

Men det som gör Violent Sky allvarligt intressant är givetvis låtarna, med tempot, med attityden. För Miskovsky har en omisskännlig förmåga att hitta de där melodierna som går rakt in i örat och hjärnan och sätter sig där, utan att bli kletigt påklistrande. De lugna, de rappare, de som går som en bil längs en tom europaväg längs norrlandskusten. Get it on, omedelbar i sin envisa iver att övertyga och få uppmärksamhet. Lover, som är värd en sönderspelning i valfri radiokanal, precis som Some of us. Den mer inåtvända, mer Jane Siberry-doftande Silver shoes. Allt i en degel av innovation, allt inte skönt, allt inte perfekt; allt som ett landskap framför en; molnen ovanför, hotande, men inte otäcka. Svärta utan smärta, sötma utan socker, syrligt och vackert. Lisa Miskovsky har redan skapat sig ett namn i musiksverige, men gör hon det igen. Bara starkare denna gång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA