x
Alibi Tom: This Sleeping

Alibi Tom
This Sleeping

Alibi Tom: This Sleeping

GAFFA

Album / LEON music art fashion
Utgivning D. 2011.03.14
Recenserad av
Kajsa Dragstedt

Det är en tunn linje mellan att vara självsäker och pretentiös. Alibi Toms pressbrev som kom med skivan dryper av det senare. Så var det sagt. En del saker måste man bara få ur sig. Nu till skivan, This Sleeping, som är bandets andra album och överraskar från första stund med orkestrala indiekompositioner som är riktigt fina.   

Låtarna ligger precis på gränsen hela tiden, mellan att vara tillbakahållna och att få explodera, och när de väl gör det så är det en explosion i slowmotion. Uttrycket blir aldrig bombastiskt, utan vilar lugnt kvar i indieland, där känslorna i en sång når fram utan överdrivna urladdningar.

Någonstans vill jag nämna Radiohead som referens, men ändå inte. Muse skulle också kunna nämnas i referenslistan, men utan det bombastiska och rockiga. Däremot har Alibi Tom helt klart en storasyster i bandet Immanu El, också från Göteborg. De borde slå sina emofriserade huvuden ihop och göra gemensam vårturné.

Det roliga med den typen  av musik som Alibi Tom gör är att den byggs upp så mycket av det instrumentala att sången efter några låtar känns överflödig. Alibi Tom borde inte vara rädda för att utöka de instrumentala inslagen mer, och låta lyssnarna vila lite mellan sångaren Joels falsettinslag.

Det är svårt att nämna spår som står ut på skivan, för den är extremt enhetlig. Det finns svaga stunder där Joels falsett blir gnällig, men de stunderna vägs upp av lågmälda stunder av stämsång, som i Holes, och gitarrsolon som flyter in i bakgrundsljudet och tonar ut till klockspel. Och en halvtimme efter att det arroganta pressbrevet rubbade mitt sinne och gjorde mig förbannad och fördomsfull, precis lagom till när jag slog på skivan, kommer jag på mig själv med att stirra ut genom fönstret på en mulen himmel och bara lyssna.

Det är inte pretentiöst. Det är bara, liksom, fint. Riktigt fint.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA