x
Bright Eyes: The People's Key

Bright Eyes
The People's Key

Bright Eyes: The People's Key

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2011.02.14
Recenserad av
Kristian Gidlund

Efter att ha varit bandet på många indieextremisters läppar under början av århundradet har det blivit betydligt tystare kring Bright Eyes. Och anledningen är förklarlig. Frontfiguren och fixstjärnan Conor Oberst har hållit sig sysselsatt på andra håll, bland annat med den alternativa supergruppen Monsters Of Folk. Men nu är det åter dags för just Bright Eyes att befinna sig i strålkastarljuset för en stund.

Det har tisslats och tasslats om att The People's Key blir bandets sista album, även om ett sådant uttalande är svårt att ta på allvar i dessa dagar då återföreningar blivit en plågsam farsot. Förutsatt att löftet eller hotet är på riktigt så känns albumet som ett värdigt avslut. I mina ögon har bandet aldrig lyckats med ett gjutet album, men väl med att alltid ha med ett knippe starka låtar på varje giv. Så även den här gången.

The People's Key är en spretig historia: syntar som doftar glättigt 80-tal i Shell games, metalliskt mangel i Jejune stars, traditionsenlig lo fi i Triple spiral och ett konstant tillstånd där Oberst inte håller tillbaka på känsloregistret. Allt detta i en salig blandning. Intressantast blir det däremot de oväntade gånger som shamanen Denny Brewer dyker upp med sina utlägg om mänsklighetens utveckling, vackrast blir det i sköra pianotåren Ladder song.

Det ska bli intressant att se hur historien behandlar ett band som Bright Eyes, om det nu är så att graven är grävd.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA