x
James Blake: James Blake

James Blake
James Blake

James Blake: James Blake

GAFFA

Album / Atlas
Utgivning D. 2011.02.07
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

I de flesta sammanhang är det bevisligen irrelevant att blanda in en åldersaspekt för att förklara att något konstnärligt skapat är extraordinärt eller utöver det vanliga. Men det är otvivelaktigt anmärkningsvärt när någon som inte alldeles för längesedan var tonåring släpper ett debutalbum som blandar klassiskt pianospel med dubstep och effektdränkt soulsång med dansrytmer. 

Mellan mars 2010 och februari 2011 har James Blake, relativt vanlig 21-åring från London-förorten Deptford som studerat populärmusik och är klassiskt tränad pianist, hunnit släppa tre EP:s som uppenbarat sig i tre olika musikstilar. Därefter ett självbetitlat debutalbum som kombinerar den vida ljudpalett de tidigare släppen brett ut. Därför är debutalbumet James Blake en väldigt spretig historia, men en som utan att skämmas tar för sig och blir som ett smörgåsbord av Blakes tankar att peta, smaka och känna på.

James Blake är ett medvetet oförsiktigt verk, skapat utan tankar om begränsning eller förminskning. Som dubstep-producent är Blake van vid att skapa musik som bygger lager på lager, och varje låt här är en resa igenom allt som på ett eller annat sätt inspirerat honom. Ibland skär sig experimenterandet mot den dova musiken, men oftast, som i "The Wilhelm Scream", växer musiken med ljud som ständigt överraskar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA