x
PJ Harvey: Let England shake

PJ Harvey
Let England shake

PJ Harvey: Let England shake

GAFFA

Album / Island
Utgivning D. 2011.02.14
Recenserad av
Björn Schagerström

I ironiskt betitlade The glourious land sjunger Polly Jean Harvey om att Englands och USA:s åkrar är plöjda av marscherande fötter och stridsvagnar. Frukten av skörden är deformerade, föräldralösa barn. I The words that maketh murder hänger bortsprängda armar i träden och döden är överallt i All and everyone. Albumet Let England shake är en uppgörelse med krigsmakternas våld och med PJ Harveys hemland England i synnerhet, som inte väjer, men rymmer samtidigt flera sidor än de direkta och brutala spåren av massakrer och bombanfall.

Det allvarsamma temat i de texterna till trots blir det aldrig nedtyngt. Den fingertoppskänsliga ljudbilden med PJ Harveys omisskännliga gitarrspel i förgrunden förflyttar lyssnaren ledigt genom låtarna, trots den mörka bottnen. Det är bara i spåret England som jag tappar lite fokus.

Allra mest fångas jag av den fantastiska utstickaren Written on the forehead, som loopar den jamaikanska sångaren Niney The Observer sjungandes om Blood and fire. Låten är den stund, på den väldigt starka helhet som albumet utgör, där PJ Harvey tydligast visar helt nya sidor.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA