x
Fujiya & Miyagi: Debaser Medis, Stockholm

Fujiya & Miyagi, Debaser Medis, Stockholm

Fujiya & Miyagi: Debaser Medis, Stockholm

Recenserad av Emanuel Videla | GAFFA

Med sitt senaste album Ventriloquizzing tonade Fujiya & Miyagi ner en del av det dansanta som fanns tidigare i hybriden mellan madchester (faktiskt) och kraut. Men ständigt med en klar tonvikt på den senare genren, för om ett band som exempelvis Black Grape eller Happy Mondays präglades av ett kaotiskt festsug så framstår Fujiya & Miyagi istället som ett gäng mattelärare vars metod för att sätta igång människor är att låta lika snustorra som Kraftwerk.

Den här kvällen vacklar bandet lite i inledningen, famlar efter struktur och exempelvis en låt som Uh som borde kicka igång kvällen låter vek. Den borde kunna vara mördande dansant, men så är inte fallet. Det verkar lite obekvämt och nervöst.

När det istället börjar dyka upp spår från skivan Transparent Things börjar bitarna istället falla på plats. Ömsom låter det sylvasst, nästan no wave-experimentellt och i andra lägen som just den där iakttagelsen om att det vore ett Black Grape med mattelärare istället. Den andra halvan av spelningen är nästan kliniskt framförd. Kombon bas och trummor håller ihop detta på ett föredömligt vis.

Med hämningarna bortsprunga: en fantastisk och stelopererad dansmusik. Som allra bäst är det en triumf för torrheten och enkelheten i dansmusik. Inga onödiga detaljer, bara ett tydligt driv framåt. Kanske med något litet och madchesterskt. Men ge dig tusan på att det är noga uttänkt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA