x
The Strokes: Angles

The Strokes
Angles

The Strokes: Angles

GAFFA

Album / RCA
Utgivning D. 2011.03.19
Recenserad av
Johannes Ådén Bygdell

Det är en svår historia att berätta, den om The Strokes. Inte nog med att det finns så många trådar att plocka upp och så många återvändsgränder att hamna i ­– den gängse bilden av ett knippe ynglingar som från ingenstans över en natt blev världens bästa rockband har dessutom visat sig vara grundfalsk.

När historierevisionisterna har sagt sitt och vi själva reviderat tillbaka historien visar det sig att The Strokes, precis som de flesta andra band, harvade i replokaler i över två år innan debutplattan Is this it (2001) fick oss att plocka fram våra smalaste kavajer och låtsas som att vi bodde i New York City 1973.

Snart tio år och två album senare är det svårt att a priori veta hur kvintettens återkomst efter snedsteget First impressions of earth (2006) kommer låta. Ska de gå tillbaka till det rena, raka 70-talsaltare som de så envetet tillbad på Is this it och glömma de vedervärdiga nu-metalriffen på First impressions of earth?

Svaret blir både ja och nej. Det går att säga att vi får ett slags laissez-faire-variant av Is this it. Det är inte så att The Strokes har insett att en mikrofon mitt i replokalen ibland är bättre än en digitalt tredubblad virveltrumma, men de pretentioner som gjorde förra skivan så svår har lämnats därhän, förhoppningsvis för gott. Angles är tillåtande och lekfull ­– men pekar ändå tillbaka mot debutplattan – och Julian Casablancas låter mindre blasé än på länge. Skivan präglas av en upptäcktslusta som faktiskt känns genuin. "Titta vad jag kan göra med min gitarr", om ni förstår. Gott så.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA