x
Banshee Bones: Fagans, Malmö

Banshee Bones, Fagans, Malmö

Banshee Bones: Fagans, Malmö

Recenserad av Dag Ankersen | GAFFA

Det råder någon slags inflation i irländsk folkmusik så det är inte överraskande att det är i stort sett fullt inne på Fagans i Malmö lagom till när Banshee Bones går på scen. Det är tredje kvällen i rad som de spelar på den trånga och svagt upplysta puben men energin är stabilt hög, kanske är det på grund av St:Patricks skyddande ande, kanske är anledningen mer flytande än så.

Tremannabandet bjuder på irländsk folkmusik av hög kvalitet, det är enkelt med bas, gitarr och fiol och det finns en charm i det. Det ger en avskalad och härlig show där bandet agerar tillsammans med publiken istället för att stå ouppnåliga på en scen 2 meter över marken. Men hur hjärtligt det än är kommer jag aldrig kunna vänja mig vid just den här folkligheten som irländsk musik har fått i Sverige. Kalla mig elitistisk, tråkig eller både ock, men svenska fyllon i 20-30-årsåldern ska inte försöka sig på Riverdance-imitationer och det blir inte en irländsk dans bara för att man markerar tydligt med hälarna i golvet vid varje litet skutt.

Banshee Bones är annars oklanderliga i sitt framförande, det är inga avancerade nummer de bjuder på utan fokus ligger på stämningen och den lyckas de bra med att få upp till max. På en sådan liten lokal är det svårt att bedöma ljudet, särskilt när grabbgänget bredvid vrålar i mitt ena öra samtidigt som musiken spelas, men det låter bra, bra nog för att drömma sig bort en stund till gröna fält och mörk öl.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA