x
First Love, Last Rites: Umeå Open

First Love, Last Rites, Umeå Open

First Love, Last Rites: Umeå Open

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

First Love, Last Rites spelar på en liten, liten scen, uppsatt för att ge ny musik i Umeå en chans. De passar där, då bandet är både nya och från Umeå. I januari släpptes deras debutalbum och bara veckor tidigare, på deras releasefest, gjorde de sin tredje (!) spelning. Det märks dock inte. Kanske har det att göra med att sångaren Erik Hörnsten och gitarristen Daniel Nylén tidigare spelat ihop i bandet Anna Leong.

Bandnamnets ursprung finner man i Ian McEwans novellsamling. Den handlar kortfattat om ungdomens hasande steg in i vuxenvärlden. Nu är killarna i First Love, Last Rites egentligen inga ungdomar längre, men kanske är den drömska musiken med titlar som "Always too late" och "Before I understand", ändå en metafor för just de hasande stegen. Hörnstens sång är vacker, med spår av något tragiskt i sig, och påminner om just de känslor ungdomsåren för med sig.

First Love, Last Rites spelar en blandning av pop och shoegaze. Det blir extra tydligt vid deras liveframträdande. Förutom de distade gitarrerna och sången som nästan, men bara nästan, drunknar i trummorna och gitarrerna, så stirrar killarna mest ner i sina skor. Om de inte står med ryggen mot publiken vill säga. De verkar nästan inneslutna i sin egen drömlika värld. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA