x
Richard Lindgren: Memento

Richard Lindgren
Memento

Richard Lindgren: Memento

GAFFA

Album / Rootsy
Utgivning D. 2011.04.14
Recenserad av
Robert Lagerström

Det fungerar sällan när svenska artister ger sig på amerikansk rootsmusik. De kämpar för att låta genuina men tar ofta till klichéer och når inte på långa vägar ända fram. Men det gör Richard Lindgren. Han har så mycket själ, känsla och låtskrivartalang att det bara är att kapitulera.
Skåningen skivdebuterade redan 1994 men har hittills bara kommit med fyra studioalbum och en liveplatta. Det äldre materialet är numera är svårt att få tag i men en hel del finns i den här samlingsboxen, som på tre cd presenterar 46 låtar (varav 22 outgivna) från hela karriären.
Det låter som om Lindgren bor vid en bardisk. Han sjunger med ärrad stämma och ger uttryck för en svärta och livserfarenhet som känns fullständigt äkta. Förutom alla högklassiga egna låtar – I Don't Belong in this World Anymore, Goodbye Rosie och If My Name's Ever on the Tip of Her Tongue är bara några – tolkar han Bob Dylan, Townes van Zandt och Tom Waits. Och ror i land med det. Att göra någonting nytt av Hank Williams I'm So Lonesome I Could Cry är en ren skär bedrift.
Och det är inte långt ifrån att Richard Lindgren har en egen plats bland de riktigt stora namnen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA