x
Mick Harvey: Sketches from the book of the dead

Mick Harvey
Sketches from the book of the dead

Mick Harvey: Sketches from the book of the dead

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2011.05.02
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Mick Harvey, från gamla Birthday Party, och som producerade PJ Harvey kommer med sitt första soloalbum med egna låtar. Låtar som kommer ur en önskan och strävan att skriva om familj och vänner, om de som inte fanns kvar längre, om det som faktiskt fanns kvar av dem, i minnen, i reflektioner, i medvetandet. Det är ett fantastiskt album. Själva premisserna inbjuder ju till en dyster och nostalgisk stämning, och det strör han rikligt omkring sig.

Många av låtarna har en slags episk kvalitet, berättande, utan att det behöver vara explicit, ofta så man får läsa mellan raderna. Ibland så man kan tänka sig vilka det kan vara, eller om det bara är projicering. Här finns spår av Johnny Cash i det countrydoftande berättandet, men kanske än mer av den gamle kompanjonen Nick Cave; i tonspråket, i det mörka. Här finns också paralleller till Rowland S. Howard, även han i Birthday Party. Det är ofta naket, ofta berättandet tar över låtarna, men själva låtarna är så starka att allt bara blir magiskt. Rhymeless, fyllt av barnkammarrim tillsammans med frasen all the songs that you never sang / to the little ones gör att det gör ont i själen. Den fantastiska inledande October boy. Famous last words, precis det den är.

Sketches from the book of the dead är ett album det inte går att sluta lyssna på. Det sätter sig kvar; det blir en del av de minnen man har. Precis som det är med minnena av de vänner som gått bort. Minnen av mörk nostalgi och minnen som är sköna men molldämpade.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA