x
Okkervil River: I Am Very Far

Okkervil River
I Am Very Far

Okkervil River: I Am Very Far

GAFFA

Album / Jagjaguwar
Utgivning D. 2011.05.10
Recenserad av
David Winsnes

Will Sheff berättade nyligen i en intervju om att han på I Am Very Far fann en ovilja hos sig själv att vara lättillgänglig och publikvinnande. Istället vände han inåt och lyssnade på sig själv, följde vad han såg som intressant. The Stage Names och The Stand Ins mer polerade pop är förmodligen det mest kommersiella Okkervil River har gjort. Frontmannens ambitioner har fått in bandet på en ny, men tidigare nedtrampad stig.

I Am Very Far är rakt igenom en av musikens stora poeters personliga verk, uppbackad av ett brinnande band som kombinerar de mest spontana kaosutflykterna med skör tillbakadragenhet. Bortsett från Hanging From a Hit – ett gripande, magknipande stycke om en otrohetsaffär - har Sheff frångått sin vana att skriva utifrån en karaktärs synvinkel. Likväl är historierna andlösa betraktelser, uppmålade genom de vackraste av vardagsbeskrivningar. Djupdykningar ned i det mänskliga psyket. Tempen på en kall värld.

Från den virvlande inledningen. Via en, med få medel, storslagen mittendel. Till en jammande, instrumentalt urballad sluttopp. Här ryms så många gigantiska stunder. Crescendobortblåsaren We Need a Myth – vad Arcade Fire önskar att The Suburbs var. Novellen i Your Past Life as a Blast. The Rise, en lika perfekt avslutning som namnet vill antyda. Få kombinerar kraften och lugnet utan att någonsin tappa den röda tråden lika bra som Okkervil River. I Am Very Far, med tydligt släktskap till det äldre materialet, styrker inte bara det uttalandet, utan gör det till en grundlag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA