x
Queens Of The Stone Age: Cirkus Stockholm

Queens Of The Stone Age, Cirkus Stockholm

Queens Of The Stone Age: Cirkus Stockholm

Recenserad av Mathias Skeppstedt | GAFFA

Problemet när ett band spelar en hel skiva live är att de är helt i händerna på den skivan och den perioden i deras liv. Queens of the Stone Age är i Stockholm för att i sin helhet framföra deras första platta, och även om den svänger som få och har en hel hög med riff som de flesta gitarrister skulle offra en arm för, så håller den inte riktigt rakt igenom. Och likadant är det med konserten, bandet är grymt tajt och låtarna får en helt ny tyngd och sväng med nuvarande sättningen, men ändå så sackar det emellanåt.

Öppningen med Regular John är dock glödhet, ljudet är HÖGT och det finns ingen som kan klämma så många mil ur ett malande ackord som världens mest nonchalanta gitarrist Josh Homme. Han får det att se så lätt ut att spela gitarr och man får intrycket av att anledningen till att jorden överhuvudtaget snurrar runt solen beror på att han vickar på höfterna.

Walkin on the sidewalk funkar väl sådär men så plötsligt framåt slutet börjar de mala loss, samtliga står i en cirkel och riffar och riffar och riffar och det är så vansinnigt jävla bra.

Homme berömmer oss för att vi är så vackra, berättar att inom de här väggarna kan vi göra vad vi vill, sen tänder han en cigg och dricker vodka direkt ur flaskan. Mexicola funkar riktigt bra och vi blir även bjudna på den gamla B-sidan The Bronze, innan en avskalad I was a teenage hand model brinner till rejält. Men det känns inte som att bandet verkligen tänder till förrän första plattan är avklarad och de kan koppla av och spela vad de vill, för under extranumren får de till ett grymt sväng och radar upp låtar som Burn the witch, Monsters in the parasol och Long slow goodbye. Sen slarvar de bort Little sister innan de avslutar med en tung Tangled up in plaid och en Go with flow som svänger så att man nästan blir sjösjuk.

Men den stora belöningen kommer när bandet efter ihärdiga applåder kommer in ännu en gång och bjuder på två blytunga och utdragna klassiker i A song for the deaf och A song for the dead. Om de nu bara kunde klämma sig in i en studio och ge oss en ny platta.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA