x
My Morning Jacket: Circuital

My Morning Jacket
Circuital

My Morning Jacket: Circuital

GAFFA

Album / V2
Utgivning D. 2011.06.06
Recenserad av
Andrea Arvidsson

Senast vi stötte på Jim James var i Monsters Of Folk, sidoprojektet med celebriteter som M Ward och Conor Oberst. Nu har den skönsjungande frontmannen plockat med sig det bästa från monsterkollegorna och återvänt hem till sitt My Morning Jackets för att släppa en imponerande sjunde fullängdare.

Inte bara i bildlig mening har bandet hittat tillbaka till rötterna. Den påkostade New York-studion där 2008-års Evil Urges spelades in har övergivits, för att istället låta en kyrka i hemstaten Kentucky agera inspelningslokal. Beslutet är möjligen att betrakta som ett steg tillbaka, men av Circuital att döma också ett steg i helt rätt riktning.

Här presenteras ett My Morning Jacket med erfarenheten i rockärmen, som utan att försöka hävda sig eller skrika högst lyckas skapa en skiva där varje spår tar för sig av såväl tid som utrymme. Titelspårets dryga sju minuter av självsäkerhet och oundviklig dragningskraft förtjänar en särskild eloge. För varje ny passage, varje nytt instrument som fogas in i bilden och varje ny nyans i James röst byggs en lager på lager-effekt som slutligen eskalerar i ett fyrverkeri där varje ton vill låta bäst, och mest. Motsatsen finns i Holding On To Black Metal, som likt ett slumpartat tryckfel hittas insprängd mitt i ett album med i övrigt betydligt mer att säga.

Men stoltheten fångas snabbt upp i de avslutande tre spåren; en öm trilogi i valstakt som med skev röst och gråten i halsen berättar att Circuitals självförtroende även har plats för ödmjukhet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA