x
Krallice: Diotima

Krallice
Diotima

Krallice: Diotima

GAFFA

Album / Profound Lore
Utgivning D. 2011.04.29
Recenserad av
Isac Nordgren

När någon frågar mig om min favoritgenre brukar jag lite skämtsamt säga "pretentiös black metal från tvåtusentalet". Med det menar jag den moderna form av black metal, oftast amerikansk, som skriver långa komplexa stycken om natur och det mänskliga tillståndet snarare än om satanism och kulter, och som är "pretentiös" i positivt avseende. De kanske främsta företrädarna för denna nya form av black metal, Wolves In The Throne Room, kallar sin musik för "transformativ". Ett av de första banden var Weakling, idag tillhör bland andra Altar of Plagues, Withered och Year of No Light de främsta banden.

Ett band som legat allra längst på ytterkanten, där det pretentiösa ofta vägt mellan något positivt och något negativt, har varit Krallice. På sina två tidigare album har New York-kvartetten skapat magi men deras extremt komplexa och tekniskt avancerade musik har pendlat mellan makalöst och mindre lyckat.

Diotima har alla bitar fallit på plats, albumet är som ett steg i evolutionen. Det är enhetligt men ändå varierat, dynamiskt och samtidigt helgjutet. Hela albumet är som en stegring i kvalitet, som briserar i de briljanta slutspåren Telluric Rings och Dust and Light. Diotima är fokuserat, genomarbetat och musikaliskt. Det här är albumet som alla andra måste försöka överträffa resten av året.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA