x
Dom Dummaste: Album

Dom Dummaste
Album

Dom Dummaste: Album

GAFFA

Album / Playground
Utgivning D. 2011.05.16
Recenserad av
Fredrik Franzén

Kultband är etiketten vi sätter på kassa band som lyckats nästla sig in i kultursfären. Dit räknar vi till exempel duon Dom Dummaste, bestående av stofilerna Lars Cleveman och Martin Rössel. Det "fyndigt" betitlade albumet Album är duons första på 11 år. I pressreleasen försöker man såklart vinkla det där till något spännande, men vi vet ju alla att det bara beror på att inte en jävel bryr sig.

Rent musikaliskt sett är det förvisso inte dåligt. När det är som bäst, påminner Album om Silverbullits halvklassiska Citizen Bird – även om göteborgarna såklart aldrig skulle göra ner sig på samma vis som Dom Dummaste gör med den studentikosa Talking Heads-covern "Bränner ner ett hus".

Sammantaget kollapsar dock albumet på grund av att det är sådär pinsamt teatraliskt, som bara svenska syntrock-band med rötterna i sjuttiotalet kan vara. Dessutom finns det något gruvligt provocerande med gubbar som anser sig vara så begåvade, att resultatet på något magiskt vis skulle bli smart när man spelar dum. Usch. Ner med etablissemanget, säger jag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA