x
Solidaritetsgalan "Alla människors lika värde" (Bloosblasters, Mikael Rickfors, med flera): Landskro

Solidaritetsgalan "Alla människors lika värde" (Bloosblasters, Mikael Rickfors, med flera), Landskrona Teater

Solidaritetsgalan "Alla människors lika värde" (Bloosblasters, Mikael Rickfors, med flera): Landskro

Recenserad av Mathilda Dahlgren | GAFFA

Varje år arrangerar If Metall en manifestation mot rasism i Landskrona. I år i form av en minigala inrymd i stadens vackra teater med sina röda, sköna stolar och gyllene utsmyckningar. Kvällens konfrencier var malmö-hiphoparen Behrang Miri, som även är utmärkt på "stand up". Publiken hade hög medelålder och få utlandsfödda syntes till, men stämningen hölls uppe. Stand upen fungerade som en bra uppvärmning och ett perfekt sätt att närma sig allvarliga problem med en humoristik vinkel. Igenkännande skratt är ett stabilt steg på vägen mot integration.

Efter halvtid kom stadens stolthet Bloosblasters och sist huvudnumret Mikael Rickfors. Det är beundradsvärt hur Bloosblasters lyckades dra i gång en bluesstämning som vore det lördagskväll. Måndagsblues har vi väl alla känt, men inte i den här positiva tappningen. Visst kan det gå en viss inflation i detta skånska bluesband ibland, de dyker upp överallt, men glädjesprutor kan man inte få en överdos av och de kombinerar musikalisk skicklighet med humor på ett pricksäkert sätt. Låtar som "I vår familj" och "Kvinnan som jag älskar" börjar bli klassiker.

Mikael Rickfors har en majestätisk framtoning, lite som en indianhövdning. Jag tror inte Sverige riktigt har insett hur stor artist han faktiskt är. Rickfors hesa röst har världsklass. Däremot var han tydlig med att markera hur bundis han är med flertalet storheter från USA. Vi fick bland annat höra Bill Withers "Aint no sunshine", John Lee Hookers "Boom Boom", Eric Claptons "Cocaine", Percy Sledge "When a man loves a woman", egenskrivna och känslomässigt starka "House of the beach", som expanderade stort live, och givetvis superhiten "Vingar", minst lika aktuell och kraftfull idag som när den skrevs. Behrang Miri avslutar med att utbrista att "Blues är faktiskt inte så dumt!". Där har vi början till en liten bro mellan generationerna. Synd att de som verkligen behövde ta del av antirasistbudskapet uteblev, men desto viktigare för oss som var där att sprida solidariteten vidare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA