x
The Naima Train: Knarrholmen, Göteborg

The Naima Train, Knarrholmen, Göteborg

The Naima Train: Knarrholmen, Göteborg

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Hon är långt ifrån unik eller ensam om det, men likväl fascinerande. The Naima Train, eller Maria Nyström som det står i hennes pass, skapar musik via en loop station. Spelar in korta stycken och loopar dem live och direkt. Länkar samman alla lösa ljud med hjälp av flera fotpedaler. Det är underhållande att beskåda, men brister emellanåt musikaliskt.

The Naima Train skulle lätt kunna fastna i låtstrukturer som byggs på och byggs på och till slut blir till mer kakafoni än allsköns ljudvågor. Som tur är går hon runt den fällan och varierar sig genom att skala bort lika mycket som hon lägger till. I och med det är hennes musik mer dans än postrock. Loopens begränsningar gör dock att man under vissa stunder saknar det utstickande.

På Knarrholmens lilla scen i skarpt solljus blir The Naima Trains 30 minuter som en liten matinéföreställning. Mysfaktorn är intakt. Jag hade gärna tagit mig an det här i en helt annan kontext; säg inne på dansbanan runt midnatt. Maria Nyströms musik bär på en puls som gjord för dansgolven, därför drabbas man efter ett tag med myror i benen och träsmak. Kvällens spelning blir istället mer en uppvisning i talangfullt loopbygge. Det är beundransvärt och fäster sig ganska omgående innanför hjärnbalken medan musiken går in i vänstra örat och ut genom högra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA