x
Arch Enemy: Khaos Legions

Arch Enemy
Khaos Legions

Arch Enemy: Khaos Legions

GAFFA

Album / Century Media
Utgivning D. 2011.05.23
Recenserad av
Isac Nordgren

Det svenska dödsmetallbandet Arch Enemy bildades redan 1996 men det var först fyra år senare med förvärvet av den tyska sångerskan Angela Gossow som gruppen startade sin framgångsrika karriär på allvar. Trots att bandets manliga musiker bär på en imponerande erfarenhet från band som Carcass och Mercyful Fate så går det inte att underskatta betydelsen av en bra image. Att Gossow blivit sexsymbol för en hel generation hårdrockare lär inte gjort Arch Enemy mindre populära genom åren.

För en gitarrsolohatare som mig är det dock omöjligt att gilla bandets nya album Khaos Legions. Redan i introt känns det hopplöst och även om jag skulle lyckas bortse från de lökiga gitarrexcesserna i låt efter låt så är det som återstår tillräckligt deprimerande. Låtarna är uppbyggda av fläskiga riff som känns högst daterade, och som dessutom spelas med ett äckligt gitarrljud. Tematiskt består albumet av klyschig krigsromantik, levererad med dubblerade argsinta refränger, knutna nävar och sammanpressade käkmuskler. Det blir tyvärr noll poäng i avdelningen för nyskapande.

Arch Enemys största tillgång är utan konkurrens den omtalade frontfiguren Gossow som, likt Otep Shamaya, inte bara är ett snyggt fodral utan också en riktigt bra sångerska. Jag lär få på pälsen av gruppens trogna fans men det här är inte bra. Jag kan utan betänketid nämna fem dödsmetallalbum från i år som är bättre än det här, bara från Sverige. Framtiden tillhör inte Arch Enemy.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA