x
David Byrne: Ride, rise, roar - a concert film

David Byrne
Ride, rise, roar - a concert film

David Byrne: Ride, rise, roar - a concert film

GAFFA

DVD / Eagle Vision
Utgivning D. 2011.05.30
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Efter att ha släppt albumet Everything that Happens will Happen Today med Brian Eno, beslutade sig David Byrne för att ge sig ut på turné. Inte bara en vanlig turné, utan med någonting extra, någonting som var mer visuellt. Så han hyrde några dansare och ett par koreografer för att berika hela framträdandet.

Bortsett från att det här också kan ses som en vanlig live-DVD, så finns här också mycket av bakgrunden till att framförandena ser ut som de gör. Med tre dansare. Med körsångare som integreras i hela konceptet. Det är lite fascinerande att följa, mellan respektive nummer, tankarna bakom koreografin, tankarna bakom det visuella, länkarna mellan låtarna och framförandet, både musikaliskt och visuellt.

Men framför allt är det konsertupptagningar av David Byrnes ovan nämnda turné. Och det är en ordentlig låtskatt han sitter på. Även om den är baserad på samarbetet med Eno, så finns här The Road to Nowhere, Burning Down the House och Life During Wartime. Allt filmat med många kameror för att få med så mycket som möjligt. Det blir dock också en nackdel, framför allt när dansare eller koreografer pratar om vissa nummer, och man inte får se det de pratar om. Är man intresserad av att kolla på dansnumren och musiken ihop blir man besviken. Vill man se en live-DVD med David Byrne blir man besviken. Faktiskt. På något sätt lämnas man med känslan av att vilja se både en ordinär konsert och dansuppvisningen. Men det är kul att se David Byrne i tyllkjol under Burning Down the House.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA