x
Cults: Cults

Cults
Cults

Cults: Cults

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2011.06.01
Recenserad av
Hans Larson

Jag undrar hur det känns för Lily Allen. Hon startar ett eget skivbolag, In The Name Of (drivet i samarbete med Columbia). Hon vill ha lite bra band. Hittar en smågullig duo bestående av de båda filmstuderande Ryan Oblivion och Madeline Follin. Resultatet? En gedigen skiva som Lily Allen borde bli i alla fall en smula avundsjuk på.

Cults är byggt på en snygg grund bestående av snirkliga basgångar, rytmiska trumbeats och melodier hämtade från valfri klassisk girl group, typ The Shangri-Las. Men vid sidan om sockersöta spår ryms också en stor mängd svärta, ångest och vemod – som i den panikslagna, och rent geniala, Abducted. I bakgrunden av vissa spår hörs dessutom visdomsord uttalade av några av historiens stora busar – massmördaren Charles Manson, bankrånaren Patty Hearst och sektledaren Jim Jones. På det sättet fungerar också musiken – som en kombination av mörker och ljus.

Cults
är ett i princip rakt igenom melodistarkt och karaktärsfullt album. Varierande i såväl sinnesstämningar och budskap som arrangemang och instrumentsammansättning. Jag undrar hur det känns för Lily Allen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA