x
Yersinia: Metaltown, Göteborg

Yersinia, Metaltown, Göteborg

Yersinia: Metaltown, Göteborg

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Det är som att se en kalv på grönbete. Yersinia har fått en plats på Metaltown efter år av harvanden på fritidsgårdar. En scen som sångaren Mattis kan fylla. Det är i vanlig ordning jämfotahopp och ett nästan konstant brett leende. Senast jag såg någon i sådan glädjeyttring måste ha varit på Hultsfred 2005, när Rentokiller levde ut på rookiescenen.

Han skålar i vatten och pratar om alkoholen, om att man även kan stöta på tjejer i nyktert tillstånd. Om Eric Amarillos låt "Om sanningen ska fram" och textraden "Vill du ligga med mig då?". Det är på ett sätt skönt med en person som predikar och rakt på sak pekar på skiten med allt. För att bygga på ett Yersinia-citat: Gör ett hål i alla självklara och inkörda tankar. Allt som bara rullar på därför att. Att mer leva som man bör än leva som man lär. Det är sådan här musik jag vill att mina syskonbarn ska lyssna på. En lagom aggressiv metalcore som går i samklang med vettiga värderingar, allt inbakat med inspiration hämtad från en rad grubblare från 1900-talet.

Yersinias album "Efter oss syndafloden" var förra årets friska fläkt. Ska man vara kritisk kan en viss valpighet visa sig när skivan framförs live, men sådant suddas bort i takt med den glada galenskap man finner i Mattis blick. Bandets uppfriskande och avväpnande tackling av straight edge hardcore och crust sprider ett lugn och en trygghet. Och när luften går ur i de sista skälvande minuterna känns allt på riktigt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA