x
Skurklandet: Rackare

Skurklandet
Rackare

Skurklandet: Rackare

GAFFA

Album / Havet Brinner
Utgivning D. 2011.05.21
Recenserad av
Hans Larson

Det känns en smula olustigt att lyssna på Skurklandet. Det här är trots allt musik på svenska där man hör vad som sjungs, men utan att slutresultatet kan kategoriseras som pop. Sådan musik som det fanns gott om på 80-talet när Imperiet röjde runt, men som numera har försvunnit från många högtalare i och med musikens kommersialisering. Därför känns det en smula olustigt, eller snarare ovant, att lyssna på Skurklandet.

Rackare
är Malmögruppens andra fullängdare, efter den av kritiker tämligen bespottade debuten Spår Noll. Thåströmvibrationerna är fortfarande påtagliga och, tyvärr, är Nordmankänslan det också, i viss mån. En segdragen mix av punk, rock och österländsk folkmusik, teatraliskt och stötigt. Textmässigt, ett konceptalbum på flera plan, med historier om en viss typ av människor och en viss typ av livsåskådning.

Musik som bär på en så pass äkta och genuin vision som Skurklandet måste tas i beaktande, men till syvende och sist kommer Rackare inte att göra gruppen speciellt mycket mer framgångsrik än debuten. Kanske mest för att de är verksamma drygt 20 år för sent.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA