x
Iron Maiden: Nya Ullevi, Göteborg

Iron Maiden, Nya Ullevi, Göteborg

Iron Maiden: Nya Ullevi, Göteborg

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

De kunde gjort det så enkelt för sig. Bränt på i 110 från start och fått med sig även den salongsberusade vip-publiken. Men till skillnad från 2005 och 2008 är årets Ullevibesök ingen hitspäckad nostalgikavalkad. Hela sju av konsertens första tio låtar är från 2000-talet, fem från senaste studioalbumet "The Final Frontier".

Och varför inte? Iron Maiden visar att de fortfarande kan leverera episkt galopperande metal. Senaste singeln "El Dorado" är visserligen svag, men vägs upp av den gotiska medeltidsballaden "When The Wild Wind Blows". En mästerlig proggmastodont signerad bandledaren Steve Harris.

Ljudet på Ullevi är till en början svajigt och Nicko McBrains virveltrumma låter burkig på sittplats. Flera låtar går för snabbt förbi – Bruce Dickinson har svårt att hinna sätta sången i uppskruvade "Hallowed Be Thy Name". Annars sjunger han fortfarande förvånansvärt bra. De nedtonade verserna i "The Talisman" visar sångarens mångsidighet. Och de höga tonerna sitter ofta bättre än på senaste skivan.

Det är först med "The Trooper", låt nummer sju i setlisten, som ett lite avvaktande Ullevi exploderar. Maiden visar här att de besitter dramaturgisk perfektion. Soldathymnen bryter tvärt av efter par längre episka låtar. Och när "The Wicker Man" följer … Efter den urladdningen sätter sig Dickinson stilla ner på en högtalare och ser ut över publikhavet. Trycket är enormt och jublet vill aldrig ta slut. "The longest crowd applause in history" säger Bruce och det är inget han säger varje dag, det är tydligt.

Iron Maiden live lever mycket på sångarens energi. Janick Gers vevar som vanligt runt sin gitarr, men annars sker inte så mycket. Den rymdinspirerade rekvisitan är dock väldigt snygg.

Bruce Dickinson har publiken i sin hand när han avfärdar ryktet om att detta är Maidens sista turné. Kvällen på Ullevi visar framför allt ett band som vågar; som litar på att även "The Final Frontier" fungerar på de största arenorna. Och trots en avvaktande start så kommer vi i mål. Det är ingen klassisk konsert, utan mer en välförtjänt arbetsseger.  

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA