x
Dinosaur Jr.: Göta Källare, Stockholm

Dinosaur Jr., Göta Källare, Stockholm

Dinosaur Jr.: Göta Källare, Stockholm

Recenserad av Chris Lindahl | GAFFA

När Dinosaur Jr. väljer att framföra en tjugo år gammal skiva i sin helhet är det inte en resa bakåt i tiden utan en inblick i en inflytelserik källa som många av dagens indie och alternativa rockband druckit ur.

Med sin höga dos frustration, ångest och råhet känns låtarna på Bug fortfarande fräscha och aktuella. Det är hybriden av melodisk indierock, punk och sneglingar åt hardcore som utgör Dinosaur Jr.s recept för framgång. Addera sedan frontmannen och gitarristen J Mascis solon som är lika förvirrande som geniala till ekvationen och multiplicera det med en öronbedövande volym samt mängder av feedback och distorsion så får du en ekvation som resulterar i ett eget och otroligt inflytelserikt sound. 

J Mascis röst är i sina bästa stunder svajig, gnällig och distanserad men det är precis därför man gillar Dinosaur Jr. Det är avslappnat kaos, som om tre slackers inte riktigt kunnat bestämma sig för om det är ett rockband, punkband eller popband de spelar i. Hur de i slutändan lyckats producera något som låter såhär bra är fascinerande.

Dinousaur Jr. är som bäst då Lou Barlows Ramones-inspirerade basgångar träder fram i sin fulla kraft. Freak Scene, Let It Ride och Budge blir därför kvällens absoluta höjdpunkter.
Kaoset i musiken syns som tydligast då en kille ur publiken får äran att skrika den enkla men ändå genomskärande texten i Don't. Den temporära gästsångarens tondövhet och totala överspel med vad som låter mer som ylande än sång hittar otroligt nog sin plats. Det är en smått absurd men passande avrundning på konserten och extranumret Just Like Heaven blir sedan en fin avskedsgåva från bandet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA