x
Lo-Fi-Fnk: The Last Summer

Lo-Fi-Fnk
The Last Summer

Lo-Fi-Fnk: The Last Summer

GAFFA

Album / Sony Music
Utgivning D. 2011.08.17
Recenserad av
Fredrik Franzén

Debuten Boylife är inget enkelt album att följa upp. Dels för att det är bra, såklart, men framförallt på grund av att det var den naiva, pojkaktiga glöden som lyfte det till höjderna. För hur utvecklar man något naivt och pojkaktigt utan att det blir något helt annat? Det verkar ju svårt.

Men det tar inte lång tid innan tvivlen skingras. Det händer i öppningsspåret och tillika titelspåret. Ett leksakspiano, en barnsligt enkel syntslinga, märkliga Queen-referenser och en refräng som sätter sig som gott tapetklister på tungan. Samma sak gäller Kissing och Marchin In och i stort sett vilket annat spår som helt på The Last Summer. Det råder verkligen ingen tvekan om Lo-Fi-Fnk lyckats hålla sin obstinata, hormonindränkta energi vid liv. Därtill har de utvecklat ett mer raffinerat sinne för pop-estetik, vilket i förening med renare produktion placerar dem närmre svala västkustakter som The Embassy och Boat Club. Men till skillnad från dessa, finns det inte ett spår av ironi i Lo-Fi-Fnks musik. Det kvittar om de samplar ostig eurotechno från Danmark eller trallar banaliteter som "I hear your boom-boom-boom". Allt låter som om det kommer direkt från hjärtat.

The Last Summer rekommenderas alltså inte till dem som gillar okonventionella arrangemang och smarta texter. Mycket rakare och mer okomplicerad än såhär blir inte musik. Personligen har jag dock inte något som helt problem med det. Jag tycker tvärtom att det är bland det finaste som finns.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA