x
The Jayhawks: Mockingbird Time

The Jayhawks
Mockingbird Time

The Jayhawks: Mockingbird Time

GAFFA

Album / Rounder
Utgivning D. 2011.09.15
Recenserad av
Hans Larson

Trots att The Jayhawks släppte ett samlingsalbum under 2009 planerade gruppen inte att lägga av. Redan då ryktades det istället om ny skiva och nu – 25 år efter debuten – är den omfamnade americanagruppen tillbaka med nytt material, det första sedan 2003 – och det första med bandets båda frontfigurer Olson och Louris tillsammans på drygt 15 år.

The Jayhawks sträcker sig bortom känslan av att befinna sig mitt i den amerikanska landsbygden. De rymmer nämligen också stora mått av känslor – vemod, fundersamhet, hoppfullhet – och tar sin småtrevliga genre bortom böjda gitarrer och trygga röster, för att ge den nerv och djupare eftertanke.

Mockingbird Time
lever i en dimension där klämkäck country möter Beatles- och Beach Boys-parafraser, där David Bowies mest ångestfyllda röstläge gör en duett med utstuderade folkarrangemang och där Jayhawks båda härförare Mark Olson och Gary Louris skapar ett magiskt samspel. Att Way Out West ordnade bandet till årets festival känns inte på något sätt som ett slentrianagerande utan snarare som en av sommarens mest kreativa bokningar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA