x
Siinai: Olympic Games

Siinai
Olympic Games

Siinai: Olympic Games

GAFFA

Album / Splendour
Utgivning D. 2011.07.25
Recenserad av
Andreas Fällman

Först vill jag bara säga: Chariots of fire av Vangelis, 1981. Episk låt. Ofta parodiserad men likväl en grymt episk låt. Finska krautrockslynglarna Siinai måste tycka samma sak då de skapat en åtta låtar lång skiva som tar vid där Vangelis fingrar lyftes från syntens tangenter. Dessutom är skivan döpt till Olympic Games. Tydligare referens än så kan det nog knappast bli. Se filmen så förstår ni varför.

Rent tematiskt sett är skivan oerhört sammanhållen. Ömsom långsamma mattor av syntig drone, ömsom krautmelodier av nyfinsk Neu!-modell. Sprudlande av energi och spelglädje. Ett välkommet inslag av skränig psychedelia bryter ut på Munich 1972. Mörkt suggestiv är den måhända en syftning till terroristdåden vid samma OS och får mig att tänka på tidiga Porcupine Tree. Poppiga Marathon för tankarna till ett instrumentalt The Pains of Being Pure at Heart. Fast utan gitarrer.

Frågan är om inte Siinai uppfunnit "postkrauten". Svaret lär vi inte få förrän i och med uppföljaren och förhoppningsvis reder den ut begreppen. Helst i formen av ännu en temaskiva.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA