x
Okkervil River: Way Out West, Storan

Okkervil River, Way Out West, Storan

Okkervil River: Way Out West, Storan

Recenserad av Fredrik Van Der Lee | GAFFA

Det börjar sådär. Det inleds med tveksamheter och frågetecken. Gamla, småtrista låtar och en ny – som väl i ärlighetens namn inte gör någon sådär överdrivet glad. Fiol, maracas. Snyggt och trivsamt, men inget som griper tag. Publiken står på tå, är redo, har köat och vill ha. Och de får slentrian. Tristess. Ridå.

Men plötsligt slår någon om en spak. Det är som om Will Sheff och hans sammansvurna plötsligt får en smäll, slås av blixten och vaknar till. Med start i en militäriskt precisionshetsig "The Valley" förvandlas Okkervil River till ett fantastiskt liveband. Ett av världens bästa. Jeff jobbar som en tok och hamrar, skuttar och fräser. Resten av bandet hakar på och byter kostym, från tråkiga statister till medspelare, framspelare och medsammansvurna i en sekt vars enda syfte är att bjuda på briljant musik. "Your Past Life Is a Blast" gör ont, "Lost Coastlines" är genialitet och briljans. Will får en liten fjompig hatt av någon i publiken och kör sönder både hatt och "Our Life Is a Movie, Maybe" på ett rent hjärtevärmande och själskramande sätt. Publiken klappar händerna, taktfast och euforiskt.

Och då, precis när Okkervil River är ett av världens bästa liveband – ja, då är det slut. Vi fick 45 minuter. Inga extranummer. Hej då.

Alla vill ha mer. 45 minuter är på tok för kort, startsträckan för lång. Och ändå är alla nöjda. Allra mest jag. Tack för det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA