x
Jackie Leven And Michael Cosgrave: Waysides shrines and the code of the travelling man

Jackie Leven And Michael Cosgrave
Waysides shrines and the code of the travelling man

Jackie Leven And Michael Cosgrave: Waysides shrines and the code of the travelling man

GAFFA

Album / Cooking Vinyl
Utgivning D. 2011.09.12
Recenserad av
Jack Hildén

Upplevelsen att lyssna på Jackie Leven blir så mycket större om man känner till bakgrunden. Plötsligt finns nyanser och lager där de förut inte syntes. Född i Skottland. Outsider. Uppskattad undergroundmusiker i punkbandet Doll by Doll som likväl hatades av kritiker. Misshandlas och stryps nästan en sen kväll, med konsekvensen att knappt kunna prata på två år. Därefter heroinet. 

För att vara historieberättare av rang måste man lyssna och se människor. Det är lätt att tänka att hans väg var tvungen för att nå denna punkt. Perspektivet från botten och blicken upp. Lägga ner slamrande elgitarrer och sluddrig ölröst och göra folkrocken till sitt forum för att nå ut med historierna.

Samarbetet med Michael Cosgrave är just det. Ömsom viskande ömsom svulstiga berättelser från gränder där ensamma själar stryker förbi. Det går att kalla det gospel med syntar och laser. Mot slutet liknar det soundtracket till avslappningsövningar på Friskis & Svettis med porlande bäckar, sävligt piano och hans mässande röst. En röst som rymmer både det djupaste mörker och ett skinande hopp. Det grundar sig kanske från erfarenheter som visar att allt är förjävligt innan det blir bättre. Men allt ovanstående är självklart rena spekulationer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA