x
Ane Brun: It All Starts With One

Ane Brun
It All Starts With One

Ane Brun: It All Starts With One

GAFFA

Album / Balloon Ranger Recordings
Utgivning D. 2011.09.07
Recenserad av
Emanuel Videla

På förhand har mycket om Ane Bruns nya album handlat om hur hon fann inspiration av revolutionerna runt om i Mellanöstern. Gissningsvis kommer en del av pratet snart att övergå till att handla om den här skivans kvaliteter.

Ane Brun har börjat beröra på allvar. Hon har alltid varit duktig men ändå känts lite ...torr, rent musikaliskt. Det har inte varit mer intressant än någon annan i genren helt enkelt. Men här har hon tillsammans med producenten Tobias Fröberg gjort ett ordentligt jobb och låtit musiken ta flera stora kliv. Istället för stel kan man nu säga att musiken är svalt cool. Ta till exempel duetten med José Gonzáles, Worship, där duon mässar texten till snyggt jazziga stråkar. Men också på det där sättet som skjuter vemodspilar rakt in i hjärtat, och det gör hon direkt i inledningen.

Och dessa slagverk! Inramningen är pulserande, levande, rent av rolig men med ständigt fokus. Det ligger nära till hands att jämföra med Wildbirds & Peacedrums i vissa spår. Men ändå med en inneboende svärta i Ane Bruns röst och lyrik som träder fram på ett helt annat sätt. Känslorna i musiken blir mycket mer intensiva med den här inramningen. Det kan visserligen fortfarande finnas stunder då det känns som att hon håller tillbaka lite väl. Men största delen ägnas ändå åt att visa att Ane Brun kommer bli ännu mer att räkna med. Och att vi ännu kan känna fler styng av vemod här i livet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA