x
Kasabian: Velociraptor!

Kasabian
Velociraptor!

Kasabian: Velociraptor!

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2011.09.21
Recenserad av
Josefin Bagge

Kasabian lever i en värld så långt ifrån verkligheten att någonstans på väg ner i kaninhålet försvann all form självkritik. För Velociraptor! är ingen kreativ kris, det är så här Kasabian låter nu och det är fullständigt omöjligt att få grepp om vad i helvete det är som händer. Lyssnandeprocessen inger samma känsla av fysisk reträtt som när man ser respektabla människor göra bort sig. 

I rak motsägelse till vad frontmännen definierar som "modern twentyfirst century rock" är musiken så långt ifrån modern de kunde komma i sin avskärmade sfär av rockstatus och anspråkslös självdyrkan. I en brutal jakt efter nyskapande låter de mer vilset vintage än någonsin. Velociraptor! är en vild och överdesignad partymix av sextiotal, Beatles och Bondliknande grandios filmmusik, Prodigy/Beastie Boys i rabiesliknande hård punktechno med en sorts långsam rap, och en drös pinsamt vidriga låttexter som får mig att aktivt skämmas. 

Någonstans därinne finns faktiskt en hållhake att omfamna, en liten yta som lämnats kvar åt originalidéer. Men efter att ha tagit sig igenom ögonbrynshöjaren/haktapparen till skiva inser man att man aldrig mer kommer bli förvånad, de sista ramarna och gränserna är långt överskridna. Kasabian släpper album som omvända ryska dockor, varje ny skiva är mer vulgo och förvirrande än den tidigare. Det är så seriöst och omedvetet fjantigt att man nästan vill förstå och tycka om det av ren sympati. Velociraptor! är årets märkligaste album från årtioendets märkligaste band. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA