x
St. Vincent: Strange Mercy

St. Vincent
Strange Mercy

St. Vincent: Strange Mercy

GAFFA

Album / 4AD
Utgivning D. 2011.09.12
Recenserad av
Andreas Fällman

Annie Clark kunde gjort det enkelt för sig och släppt en ny Actor. Hon hade kommit undan med det utan att någon butter musikskribent börjat vifta med pekfingret. Och det hade varit helt okej.

Nu är inte Strange Mercy en Actor II men St. Vincent är onekligen fortfarande St. Vincent. Clark vrider på varje textrads egentliga mening och sjunger dem med samma självklarhet som på debuten och dess uppföljare. På Cheerleader väger hon begreppet hyckleri på tungspetsen med rader som, "I've had good times, with some bad guys. I've told whole lies, with a half smile". Det paradoxalt sockersöta i Clarks röst, jämte det överraskande mörka i texterna, är St. Vincents mest framträdande signum. Det är bara förpackningen som kan förändras, och i fallet Strange Mercy till det bättre.

Förr var instrumenteringen en eklektisk uppsjö av stråkar, blås och gitarr. Nu är det bångstyrig fuzz-gitarr, skorrande bas och galopperande trummor. Låtarna känns efter detta tilltag mindre spretiga och ackompanjerar mörkret i texterna alldeles ypperligt. Som en bonus är skivomslaget också helt fantastiskt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA