x
Björk: Biophilia

Björk
Biophilia

Björk: Biophilia

GAFFA

Album / Polydor/Universal
Utgivning D. 2011.10.10
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Kopplingen mellan alla levande ting, våra gemensamma grundstenar, naturen och musiken, närmare bestämt musikologi. Ska Biophilia brytas ner till dess essens och förklaras på ett grundläggande sätt är dessa begrepp det bästa Björk har att erbjuda. Gräv lite djupare och Biophilia, med sitt mångfacetterade konceptuella grepp och svindlande bredd, vecklar snabbt ut sig som 2011 års mest omvälvande musikupplevelse.

Biophilia lever ett säreget, utomjordiskt och ofta obegripligt liv, som existerar utanför normativa begränsningar och bara finns i den värld där Björk behärskat skapar musikalisk konst med vilket verktyg hon än anförtror sig till. Hon har valt ut sina frön noggrant och försiktigt, planterat de omsorgsfullt i elektroniska kärl, och delat ut dem för världen att beskåda, inspireras av och utveckla vidare till något eget. Björk har skapat Biophilia som en nollpunkt, en kosmisk födsel där tysta symfonier och orkestrala arrangemang trängs med en 24-hövdad kvinnokör och brottas med både traditionell Björk-pop och nackbrytande elektroniska beats.

Det är inte jämförbart med något som Björk har skapat tidigare, detta de uppenbara kopplingarna och musikaliska broarna till hennes förflutna som finns byggda över de flödande sångerna till trots. Allting som gjort Björk Guðmundsdóttir till detta magnifika enigma är även på Biophilia intakt, men likt sina tidigare alster är balansgången mellan total genialitet och smått dåraktig galenskap vid vissa segment alldeles för hårfin.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA