x
Graveyard: Debaser Medis, Stockholm

Graveyard, Debaser Medis, Stockholm

Graveyard: Debaser Medis, Stockholm

Recenserad av Tomasz Swiesciak | GAFFA

I kölvattnet av det hajpade opuset "Hisingen Blues" har Graveyard nått ut till en bredare publik. 70-talets klassiska era har putsats till och getts ett nytt ansikte. Bandet förvaltar arvet från den klassiska epoken väl. Det är friskt influerat, ja till och med stulet och förpackat i en musikalisk produkt som är lika organisk som den är en motreaktion mot alla Pro Tools-plastiga akter synonyma med 10-talet.

Med åren har Graveyard vuxit in sig alltmer tryggare i rollen som en stabil liveakt. Det har årets framträdanden visat. När sedan kön med suktande anhängare ringlar sig milslång utanför Debaser, känns det som att Hisingens musikanter har en given plats i det svenska folkhemmet. Trots att bandet har en löjligt hög lägstanivå känns inledningen trevande. Om något skulle denna kväll positionera bandet som en av de främsta akterna men "Buying Truth (Tack & Förlåt) samt "As The Years Pass By, The Hours Bend" fastnar i sin bekvämlighet. Trots en fingerspetskompetens i "Ain't Fit To Live Here" och "No Good, Mr Holden" känns det som om livet på vägarna har tagit ut sin rätt. Inte ens titelspåret eller "The Siren" förmår att lyfta utan att bli avhållsamma.

Det är alltjämt bra. Det är alltjämt hård rock med avstamp i den smutsiga södern, lika bluesigt som Led Zeppelin-psykadeliskt. Lika mycket stajlade mustascher som utsvängda jeans. Men i ljuset av den retrovåg som sköljt över musik-Sverige har inte Graveyard råd att bli bekväma. Ikväll känns bandet precis som det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA