x
Le Système: Can We Still Be Friends?

Le Système
Can We Still Be Friends?

Le Système: Can We Still Be Friends?

GAFFA

Album / Hoob
Utgivning D. 2011.10.12
Recenserad av
Maria Stacke

Göteborgarna Michael Edlund och Fabian Kallerdahl har delat studio och scen i många år, bland annat som två tredjedelar av pianotrion Musicmusicmusic, innan Le Système blev till, ett resultat av en handlös förälskelse i en japansk Korg-orgel. Efter några år av diverse spelningar under denna beteckning är så första albumet äntligen färdigställt.

Så, för den oinvigde, undertecknad själv inräknad, vilken typ av jazz är det här? Modern, instrumental jazz, baserad på slagverk och orgel. Med en stor portion improvisation. Alltså inte någon 40-talsinspirerad, smått sensuell tradjazz. Och därmed kanske inte heller så lättlyssnat för den oinvigde. Det är musik som kräver ett engagemang av lyssnaren, som inbjuder till dialog och kanske inte dans, men väl spasmer i diverse kroppsdelar. Det är lekfullt, med glimten i ögat som i inledande Blues. Vackert och stämningsfullt på Kantorns stora dag och Bad Luck Good Luck.

Är modern jazz för dig en ny bekantskap är detta kanske inte skivan som frälser dig i en handvändning. Ger du den däremot lite tid är den definitivt värd besväret.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA