x
Magnus Uggla: Innan filmen tagit slut…

Magnus Uggla
Innan filmen tagit slut…

Magnus Uggla: Innan filmen tagit slut…

GAFFA

Album / EMI Records
Utgivning D. 2011.11.02
Recenserad av
Robert Lagerström

Magnus Uggla har lekt slyngel och retsticka i långt över 30 år. Sparkat åt alla håll och nästan aldrig lämnat ut sig själv eller tagit ställning för någonting. Sedan 80-talet har han dessutom lånat av sig själv och skrivit samma låt många gånger om.

Som ung hade han mod att spela in de egensinniga, pretentiösa och teatraliska albumen Bobbo Viking och Livets teater. Hörde därefter punk för första gången, bytte stil och slog igenom med den kaxiga Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt.

När vi nu skriver 2011 har 57-åringen återgått till ett liknande sound, lite rakare och rockigare än på länge. Tonen är svartare och flera av texterna andas tristess, att ha fastnat i vardagen med ungar och blöjbyten och inte kunna ta sig loss. Att längta bort men somna i tv-soffan på lördagskvällen.

För Ugglas egen del ligger småbarnstiden långt bort och han skriver som vanligt ironiska texter för en målgrupp. Lågvattenmärket är Femton supar, en självömkande sitta-i-baren-låt med textraden "har gått hit, fast jag mår skit". Vidare är Tänker på dig rena rama svensktoppscountryn medan Bara jag får komma hemifrån är rent pinsam.

Nej, Magnus Ugglas artonde album känns mest tomt och lättviktigt. Men kommer säkerligen att fungera i radioskvalet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA