x
The Beach Boys: The Smile Sessions

The Beach Boys
The Smile Sessions

The Beach Boys: The Smile Sessions

GAFFA

Album / Capitol
Utgivning D. 2011.11.08
Recenserad av
Robert Lagerström

Den har varit omgärdad av mystik sedan 1967. Då skulle Smile ha kommit ut, ett album som var menat att slå världen med häpnad men som när det nästan var klart lades på hyllan. Då hade Brian Wilson tappat greppet om det mesta och klarade inte av att få ihop materialet.

Istället hamnade enstaka låtar på efterföljande album samtidigt som en del fragment kunde höras på piratutgåvor. Det lät strålande bra – och myten om det magiska albumet Smile byggdes på ytterligare. Till slut försökte Wilson lösa pusslet genom att med hyfsat resultat tolka materialet på nytt 2004.
Men nu kommer alltså äntligen originalinspelningarna. De ges ut i flera olika varianter där värstingboxen med fem cd, två lp och två sjutummare riktar sig till fanatiker som bland annat vill höra en hel platta med olika versioner av Heroes and Villains och är beredda att punga ut med 1 400 kronor. De flesta klarar sig utmärkt med den mindre boxversionen bestående av två skivor, albumet Smile med bonuslåtar samt diverse alternativa tagningar.

Hur låter då de legendariska inspelningarna? Väldigt bra. Oväntat nog motsvarar Smile sitt rykte och är en egensinnig och komplex väv av toner, från drömsk melankoli och fragmentarisk surrealism till skimrande pop. Och emellanåt lite väl mycket lekfullhet.

Det här är tidlös musik av bästa märke.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA