x
Sigur Rós: Inni

Sigur Rós
Inni

Sigur Rós: Inni

GAFFA

DVD / XL Recordings
Utgivning D. 2011.11.07
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

I en intervjusekvens med NPR, precis i början av filmen, märks det omedelbart att ingen av de unga herrarna framför mikrofonerna är bekväma alls vid att prata med pressmänniskor. Därifrån har Sigur Rós fått ett rykte som världens mest svårintervjuade band vars kollektiva tystnad under intervjuer skapar en sådan påtaglig obekvämhet som börjat skrämma även de mest erfarna av journalister. När filmen därefter klipper vidare till sönderbrända livescener syns och hörs det rätta och enda riktiga sätt för detta band kommunicera på. Att Inni då är en omsorgsfullt komponerad konsertfilm är, av förklarliga skäl, föga förvånande.

Framför allt går Inni längre bak i tiden än tidigare för att berätta om Sigur Rós bakgrund och historia, till en tid då de inte var detta förkrossande fina världsband med utomjordisk och ursinnig kraft. Till en tid då de var mer oskyldiga, mer oförstörda av världen utanför deras drömska Island.

Inni är så nära det går att komma in under skinnet på det som är Sigur Rós. Konsertscenerna är filmade bara centimeter från bandet, mitt i en plats som där och då är deras egna värld, som en enda lång drömsekvens som pendlar ångestfullt mellan det lätta och underbara och det mardrömslika. Det är filmat som för att förnimma ett avlägset och nästan bortglömt minne. Det är den mörka, karga, krypande motparten till den så enastående, ofta hjärtskärande vackra Heima, ett partiellt avtryck av något som har sagts farväl till och svunna tider som aldrig kommer att upplevas igen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA