x
Sivert Høyem: Long Slow Distance

Sivert Høyem
Long Slow Distance

Sivert Høyem: Long Slow Distance

GAFFA

Album / EMI Music
Utgivning D. 2011.11.09
Recenserad av
Jack Hildén

Om inte Sivert Høyem varit sångare i Madrugada skulle de blivit ett rockband i mängden. Men jag slutar inte beröras av Madrugada, även fast de tagit farväl sedan gitarristen Robert Burås avlidit. Bandets ursinne och råhet är skräddarsydd för Sivert Høyems ursinniga och råa röst. I rätt element blir han en olyckligt kär djävul som vrålar från underjorden. På botten, men inte uppgiven.

Som soloartist har han snart kommit upp i samma mängd skivor, Long Slow Distance är nummer fyra, men mycket är sig likt. Tack och lov skulle mycket av materialet utan problem höra hemma på en Madrugadaskiva, vilket kanske säger mest om sångarens och låtskrivarens påverkan på bandet. Han brister fortfarande ut i headbangande, metalinfluerade riff och skriker lungorna ur sig. Men i linje med de tidigare soloskivorna som stundtals ligger nära folkmusiken, lugnar han ner sig och kontemplerar över faderns död. Eller låter synten tala.

På många sätt är det också en norsk skiva, möjligen skandinavisk. Inspelad i Oslo. Sjungen på engelska, men de karga övergivna låtarna som växer till något så mystiskt som naturen, signalerar liksom något annat. Tankarna går till Pascals Oslo och det beror inte på titeln utan på känslan av att köra för fort i en mörk stortstad.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA